Που φοράμε μάσκα; Δες ποιά μέτρα ισχύουν τώρα στη περιοχή σου.

Ποιά μέτρα ισχύουν τώρα στη περιοχή σου; Πού πρέπει να φοράμε μάσκα; Σε ποιές περιοχές ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα εστίασης;

Τον τελευταίο καιρό, η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη έξαρση με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του ιού. Αυστηρά μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Καθώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown, δοκιμάζει αυτή τη φορά την λήψη τοπικών μέτρων πρόληψης ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων που σημειώνονται σε κάθε περιοχή.

Επομένως αντί να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα, πλεόν θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των πολιτών, εδώ και κάποιες μέρες έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας.

Στον χάρτη αυτόν απεικονίζονται όλοι οι νομοί της χώρας, με ένα απο τα εξής χρώματα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Τα 4 επίπεδα των μέτρων πρόληψης

Τα χρώματα αυτά, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Υπουργείου, ερμηνεύονται ως εξής:

Πράσινο – Επίπεδο 1. Ετοιμότητας

Κίτρινο – Επίπεδο 2. Επιτήρησης

Πορτοκαλί – Επίπεδο 3. Αυξημένης Επιτήρησης

Κόκκινο – Επίπεδο 4. Αυξημένου Κινδύνου

Μόλις εισέλθεις στην ιστοσελίδα του υγειονομικού χάρτη, θα έχεις τη δυνατότητα να δεις σε ποιό επίπεδο μέτρων προστασίας ανήκει η περιοχή σου με 3 διαφορετικούς τρόπους.

  1. Επίλεξε την περιφερειακή ενότητα της περιοχής σου με ένα κλίκ πάνω στον χάρτη
  2. Εισήγαγε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής σου στο πεδίο Αναζήτησης Τ.Κ.
  3. Αναζήτησε χειροκίνητα την περιοχή σου από τον κατάλογο περιφερειακών ενοτήτων

Παράδειγμα αναζήτησης μιας περιοχής

Ας πούμε για παράδειγμα οτι επιθυμείς να αναζητήσεις και να ενημερωθείς για τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στο Αιγάλεω στην Αττική. Μπορείς απλά να τοποθετήσεις τον Ταχυδρομικό Κωδικό του Αιγαλέου στο πεδίο “εισάγεται τον ΤΚ σας“. Αμέσως θα σου εμφανιστεί πάνω στον χάρτη σε ποιό από τα Επίπεδα ανήκει η περιοχή σου.

Όπως μπορείς να δεις, αυτή τη στιγμή η περιοχή του Αιγαλέου βρίσκεται σε πορτοκαλί χρώμα. Αυτό σημαίνει οτι βρίσκεται σε Επίπεδο 3: Αυξημένης Επιτήρησης.

Κάνοντας κλίκ για λεπτομέρειες, θα μπορείς να δεις τη λίστα με όλα τα μέτρα που ισχύουν στη περιοχή σου για όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Για παράδειγμα, αν κυκλοφορείς στο Αιγάλεω, πρέπει να φοράς μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Παρακάτω μπορείς να δεις όλα τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στη περιεφρειακή ενότητα Αττικής αυτή τη στιγμή.

Ποιές είναι οι κυρώσεις για κάθε παραβίαση μέτρου προστασίας;

Στη ίδια σελίδα μπορείς επιπλέον να δεις ποιές είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που εφαρμόζονται από τον νόμο για κάθε παραβίαση μέτρου πρόληψης.

Σύμφωνα με τη σελίδα του Υπουργείου, ο χάρτης θα ενημερώνεται κάθε 14 ημέρες, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις.